Endringer i barneloven. Kontroll av sakkyndigrapporter i barnelovsaker


Stortinget har enstemmig vedtatt endringer i barneloven som fastsetter at Barnesakkyndig kommisjon skal vurdere kvaliteten på sakkyndigrapporter. Formålet er å bedre kontrollen med og kvaliteten på rapportene. Lovendringen trer i kraft 15 august 2022.
Publisert: 21.06.2022

1. Innledning.

Det har lenge vært slik at sakkyndige rapporter både i straffesaker og i barnevernssaker skal kvalitetssikres av et kontrollorgan før rapporten kan legges til grunn av retten eller fylkesnemnda. I barnelovsaker/foreldretvister brukes sakkyndige psykologer i stort omfang, og det er en realitet at domstolen i stor grad følger de tilrådinger som gis av den sakkyndige. På tross av dette, har det ikke vært noen formalisert kontroll av rapportene i barnelovsaker – før nå. 

 

Om sakkyndighet i barnelovsaker: https://familie-advokater.no/Aktuelt/Barnefordeling_foreldretvist/Sakkyndige-psykologer-i-barnesaker-for-retten

 

2. Problemstilling

Jeg har i mange år tatt til orde for at de sakkyndige rapportene i barnelovsaker/foreldretvister må kvalitetssikres. Dette har sin sammenheng med at jeg har prosedert et svært stort antall barnelovsaker de siste 20 årene, og dermed fått oppleve den meget varierende kvaliteten på sakkyndigarbeidet. Og dessuten, at domstolen i stor grad legger rapporten til grunn uavhengig av kvaliteten på det arbeidet som er gjort. Jeg har ikke kunnet forstå hvorfor arbeidet til sakkyndige i barnelovsaker/foreldretvister er unntatt den kontroll som naturlig nok har funnet sted på andre rettsområder.  

 

Om problemstillingen: https://familie-advokater.no/Aktuelt/Barnefordeling_foreldretvist/Flere-er-bekymret-for-kvaliteten-p%c3%a5-sakkyndig-arbeidet-i-barnelovsaker

 

At en sakkyndigrapport i en barnelovsak nå må godkjennes, betyr selvsagt ikke at man får luket ut alle problemstillinger rundt bruken av sakkyndige, men det er etter min mening et skritt i riktig retning, og det skaper forhåpentligvis rom for kritikk og klage der dette er berettiget. Det er min oppfatning at kontroll også bør oppleves som et gode for den sakkyndige selv i forhold til å kunne motta konstruktive tilbakemeldinger på kvaliteten av det arbeidet som gjøres.   

 

3. Lov om endringer i barnelova (Barnesakkyndig kommisjon i foreldretvistsaker)

Loven ble vedtatt 11 juni 2021 og gjør en endring i barneloven der det i § 61 c) nå skal hete:

 

§ 61 c) Barnesakkunnig kommisjon

Barnesakkunnig kommisjon skal vurdere kvaliteten på utgreiingar frå sakkunnige som er oppnemnde av retten etter § 61 første stykket nr. 3 og utgreiingar frå sakkunnige som ein part har engasjert.

Ein sakkunnig som er oppnemnd av retten etter § 61 første stykket nr. 3 skal sende utgreiinga til kommisjonen med kopi til retten. Er den sakkunnige engasjert av ein part, skal parten sende inn utgreiinga på same måten. Kommisjonen skal sende si vurdering til retten og den sakkunnige.

Retten kan berre leggje til grunn ei sakkunnig utgreiing som har vore vurdert av kommisjonen etter denne paragrafen.

Dette betyr at der retten oppnevner sakkyndig psykolog for å foreta det vi kaller «full utredning», og altså utredning til bruk for hovedforhandling, så skal rapporten godkjennes av barnesakkyndig kommisjon. De notater og begrensede rapporter en sakkyndig utarbeider når saken er i konflikt -og forsoningsspor, og altså der det (fortsatt) ikke er berammet hovedforhandling, skal ikke kontrolleres av kommisjonen. 

Domstolen har allerede store utfordringer med å skaffe til veie sakkyndige, og restansene er erfaringsmessig begrunnet i nettopp mangel på sakkyndige psykologer. Det gjenstår å se om lovendringen medfører at barnelovsakene blir ytterligere forsinket ved denne lovendringen. 

 

4. Barnesakkyndig kommisjon

Barnesakkyndig kommisjon består av en kommisjonsleder og 13 kommisjonsmedlemmer som er oppnevnt av Barne- og familiedepartementet for en periode på inntil 4 år. Statens sivilrettsforvaltning er sekretariat for kommisjonen. Det er ikke stilt spesifikke kompetansekrav til medlemmene i verken lov eller forskrift, utover at høy barnefaglig kompetanse skal vektlegges ved oppnevningen, jf. forskrift 24. september 2009 nr. 1210 om Barnesakkyndig kommisjon § 1. Barnesakkyndig kommisjon består i dag hovedsakelig av psykologspesialister, samt to psykiatere.

 

Kommisjonen skal vurdere alle rapporter som er avgitt av sakkyndige enten de er bestilt av barneverntjenesten, fylkesnemnda, domstolene eller de private parter. Formålet med er å bidra til å sikre god faglig standard på rapporter fra uavhengige sakkyndige. 

 

 


Tags: Barnefordeling Foreldretvist Aktuelt
Ta kontakt med oss
Tilbake
Ved å bruke denne nettsiden forutsetter vi at du samtykker til vår personvernerklæring og bruk av cookies. Nettsiden er utviklet og levert av Norgesdesign. Powered by Docly.net