Dersom man ikke blir enige, kan både samboere og ektefeller nå be om at det åpnes offentlig skifte. Før 2021 var dette en ordning som var begrenset til å gjelde for ektefeller som har felleseie.
I dag kan offentlig skifte kreves av
- Ektefeller som har felleseie
- Det er fullstendig særeie og begge ektefeller ber om offentlig skifte
- Samboere som har levd i ekteskapsliknende forhold og har bodd sammen i minst 2 år, eller samboere som har eller venter barn sammen og begge krever offentlig skifte
For ektefeller som har felleseie holder det altså at en av partene ønsker offentlig skifte, mens det i de andre tilfellene må foreligge enighet.
Partene må stille sikkerhet for omkostningene til skiftebehandlingen før prosessen starter i rettsapparatet. Det innkalles vanligvis til et første rettsmøte før det åpnes offentlig skifte. Åpnes det offentlig skifte, beslutter tingretten om det skal oppnevnes en ekstern bo-behandler eller om retten selv foretar bobehandlingen. I Oslo gjør som regel retten dette selv.
Om det oppstår uenigheter mellom partene under det offentlige skifte, må uenighetene løses av vanlig rettslig prosess, herunder ved søksmål. Er uenighetene store må det derfor vurderes om det er hensiktsmessig å be om offentlig skifte, eller om det skal tas ut en normalt søksmål.