Barnevern

Barnevernet skal være en garanti for at barn og unge sikres omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter. Ansvaret og arbeidsoppgavene til barnevernet er regulert av lov om barneverntjenester. Våre advokater har høy ekspertise og lang erfaring med barnevernssaker.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

Link til Lov om barneverntjenester: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-07-17-100

Prosessen i en barnevernssak

Barnevernssakene starter ofte med at barneverntjenesten får en melding med en bekymring for et barn (bekymringsmelding). Barnevernet skal vurdere og ta stilling til meldingen, og gjør det ved å gjøre undersøkelser i saken. 

Undersøkelsene kan gjørs på flere måter, men som regel innkalles foreldrene til en samtale, enten sammen eller hver for seg. Barnevernet kan også innhente opplysninger fra andre personer eller instanser som kjenner barnet eller foreldrene. Barnevernet kan velge å ha samtale med barnet, enten selv eller via andre. Er det mistanke om at et barn utsettes for vold eller overgrep, kan barnevernet be politiet foreta et spesielt tilrettelagt avhør av barnet. 

I utgangspunktet skal ikke barneverntjenesten bruke mer enn 3 måneder på å undersøke saken, men fristen kan utsettes med ytterligere 3 måneder. 

Utfallet av en undersøkelsessak

Det kan være flere utfall av en undersøkelsessak. De vanligste er:

  1. Saken avsluttes uten tiltak.
  2. Det settes inn hjelpetiltak.
  3. Barnevernet fremmer sak for Fylkesnemnda

Dersom undersøkelsen avsluttes uten tiltak, har barneverntjenesten vurdert at det ikke er grunnlag for å foreta seg noe ytterligere. Foreldrene får da ingen videre oppfølgning og saken avsluttes.

En undersøkelse kan også konkludere med at barnevernet ønsker å tilby hjelp inn i en familie. Hjelpetiltak kan eksempelvis være avlastningstiltak besøkshjem, økonomisk støtte til barnets fritidsaktiviteter, foreldreveiledning mv. Når det settes inn hjelpetiltak, skal barneverntjenesten utarbeide en tidsavgrenset tiltaksplan. Barneverntjenesten skal følge med å evaluere, samt vurdere om hjelpen er formålstjenlig. Hjelpetiltak er frivillige og forutsetter at foreldrene samtykker til det tiltaket som barnevernet anbefaler.

Barnevernet fremmer sak for Fylkesnemnda

I saker med alvorlig bekymring for barnets omsorg, kan barneverntjenesten fremme sak om å overta omsorgen for barnet.

Det heter om dette i lovens § 4-12:

a) dersom det er alvorlige mangler ved den daglige omsorg som barnet får, eller alvorlige mangler i forhold til den personlige kontakt og trygghet som det trenger etter sin alder og utvikling,
b) dersom foreldrene ikke sørger for at et sykt, funksjonshemmet eller spesielt hjelpetrengende barn får dekket sitt særlige behov for behandling og opplæring,
c) dersom barnet blir mishandlet eller utsatt for andre alvorlige overgrep i hjemmet, eller
d) dersom det er overveiende sannsynlig at barnets helse eller utvikling kan bli alvorlig skadd fordi foreldrene er ute av stand til å ta tilstrekkelig ansvar for barnet Et vedtak etter første ledd kan bare treffes når det er nødvendig ut fra den situasjon barnet befinner seg i. Et slikt vedtak kan derfor ikke treffes dersom det kan skapes tilfredsstillende forhold for barnet ved hjelpetiltak etter § 4-4 eller ved tiltak etter § 4-10 eller § 4-11.

Et vedtak etter første ledd skal treffes av fylkesnemnda etter reglene i barnevernlovens kapittel 7. Gis barnevernet medhold i en sak om omsorgsovertakelse, betyr det at barnet flyttes bort fra sine foreldre og til et godkjent fosterhjem eller en institusjon.

Du har krav på fri rettshjelp om barnevernet går til sak, ta kontakt om du ønsker hjelp fra våre erfarne advokater. 

Tilbakeføring

Dersom barnevernet har overtatt omsorgen for et barn, kan foreldrene kreve at barnet tilbakeføres til dem. Reglene for dette kommer frem av barnevernlovens § 4-21, der det heter:

«Fylkesnemnda skal oppheve et vedtak om omsorgsovertakelse når det er overveiende sannsynlig at foreldrene kan gi barnet forsvarlig omsorg. Avgjørelsen skal likevel ikke oppheves dersom barnet har fått slik tilknytning til mennesker og miljø der det er, at det etter en samlet vurdering kan føre til alvorlige problemer for barnet om det blir flyttet».

Før et vedtak om omsorgsovertakelse oppheves, skal barnets fosterforeldre gis rett til å uttale seg. Partene kan ikke kreve sak om opphevelse omsorgsovertakelse dersom saken har vært behandlet av fylkesnemnda eller domstolene i løpet av de siste tolv måneder. Er krav om opphevelse i forrige vedtak eller dom ikke tatt til følge under henvisning til § 4-21 første ledd annet punktum, kan ny behandling bare kreves der det dokumenteres at det har funnet sted vesentlige endringer i barnets situasjon.

Ta kontakt med våre dyktige advokater om du trenger bistand i barnevernssak.

Kontakt oss

Tilbake
Ved å bruke denne nettsiden forutsetter vi at du samtykker til vår personvernerklæring og bruk av cookies. Nettsiden er utviklet og levert av Norgesdesign. Powered by Docly.net