Vi har lang erfaring med ektepakt, skifte, skilsmisse og samboerforhold. Vår bistand gis for å trygge den økonomiske veien inn i et ekteskap/samliv, eller for å avslutte den økonomiske delen av et samliv på en ryddig måte.
Har du behov for å opprette ektepakt eller samboeravtale? Eller trenger du bistand og gode råd dersom det går mot skilsmisse eller samlivsbrudd? Hos oss får du personlig oppfølging fra advokater som har solid kompetanse kombinert med god forståelse for de menneskene og partene som er involvert. Velkommen til oss!
Skilsmisseoppgjør foretas når ektefeller avslutter sitt ekteskap ved skilsmisse. Det må avgjøres hvem som eier hva, og hvordan det økonomiske fellesskapet skal avsluttes, herunder om boligen må selges eller kan beholdes, fordeling av innbo, bil, innskudd, firmaer mv.
For ektefeller er hovedregelen at formuen ligger i felleseie, og deles likt. Unntak kan fremkomme ved at det er tegnet ektepakt som regulerer særeie. Skjevdeling kan også forrykke utgangspunktet om likedeling. Skal du gifte deg, er det fornuftig å utarbeide en ektepakt. Da trenger man ikke lure på hvordan det blir, dersom det skulle bli et brudd. Vi har lang erfaring, ta kontakt med oss, så hjelper vi deg videre.
Rettsreglene for ektefelleskifte kommer for det vesentligste frem av lov om ekteskap, https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1991-07-04-47
For samboere må det gjøres et tilsvarende økonomisk oppgjør. For samboere er hovedregelen at hver av partene eier sitt, og deling skal i utgangspunktet gjøres på bakgrunn av hvem som har kjøpt hva.
Rettsregler for økonomisk oppgjør etter samboerbrudd, fremkommer blant annet Lov om rett til felles innbo når husstandsfellesskap opphører https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1991-07-04-45, og også av Sameieloven: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1965-06-18-6
Alle som ønsker skilsmisse, må i utgangspunktet først være separert i enten ett eller to år. Ett år hvis separasjonen følger av separasjonsbevilling, og to år dersom separasjonen er gitt etter bevilling. *Her finner du digitalt søknadsskjema for separasjon.
Dersom partene ikke har ektepakt (en avtale som regulerer det økonomiske forholdet) vil deres formue være et felleseie. Felleseie kan også omfatte skjevdeling for den ene eller begge ektefeller.
Felleseie er normalordningen for formuesforholdet mellom ektefeller og den formuen som skal deles ved skilsmisse. Ved skilsmisse skal et felleseie som hovedregel deles likt. Felleseie betyr ikke at man eier en ting sammen (sameie), og den av ektefellene som eier gjenstanden kan ha rett til å behold den. Det er verdien som er gjenstand for deling.
Reglene om skjevdeling (Ekteskapsloven § 59), kan forrykke utgangspunktet om likedeling vesentlig. Erfaringsmessig er det skjevdelingskravene som skaper mest konflikt ved skilsmisseoppgjør. Skjevdeling regulerer at verdien av formue som kan føres tilbake til midler som en ektefelle hadde før ekteskapet ble inngått eller senere har ervervet ved arv, eller ved gave fra andre enn ektefellen, kan kreves holdt utenfor delingen. I begge tilfeller er det et krav at verdien er i behold. Verdien på skjevdelingskravet kan øke eller synke, og er verdien forbrukt/verdien i null, er kravet tapt.
Vil skjevdelingskrav føre til et åpenbart urimelig resultat, bestemmer loven at det helt eller delvis kan bortfalle, men vilkåret «urimelig resultat» tolkes meget strengt. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på ekteskapets varighet og ektefellenes innsats for familien.
Særeie er betegnelsen på formue eller eiendeler som eies kun av den ene ektefellen, og som ikke skal være gjenstand for deling ved ektefelleskifte. Særeie er det motsatte av felleseie. Særeie må avtales i ektepakt for å være gyldig.
Skilsmisseoppgjør tar utgangspunkt i et skjæringstidspunkt som regulerer hva som inngår i den formue som skal deles. Erverv som finner sted etter skjæringstidspunktet, er ikke gjenstand for et ektefelleskifte.
Er samlivet gjenopptatt etter separasjon, og deling har funnet sted, skal formue som ektefellene har fra det tidligere oppgjøret, likestilles med midler som nevnt i første og andre ledd dersom ektefellenes midler på ny skal deles.
Vi har omfattende erfaring med skilsmissesaker og kan bistå med høy kompetanse ved økonomisk oppgjør mellom ektefeller. Ta kontakt for en uforpliktende samtale, før vi bestemmer veien videre.
For samboere gjelder ikke reglene om felleseie, skjevdeling eller særeie. Her er utgangspunktet at hver samboer eier det man selv har ervervet og det oppstår ikke et felleseie slik som for ektefeller. Samboere kan ha opprettet en samboeravtale som regulerer hvordan et økonomisk oppgjør skal gjennomføres.
Lov om rett til felles innbo når husstandsfellesskap opphører, bestemmer at en av samboerne dersom det foreligger sterke grunner, kan gis rett til å overta partenes felles hjem, eller gis bruksrett til denne. Det fremkommer også at samboere, dersom begge krever det, kan begjære åpning av offentlig skifte.
Skal du bli samboer, bør du skrive en samboeravtale. Ta kontakt så hjelper våre erfarne advokater deg.