Hva kan man avtale i en ektepakt?


En ektepakt regulerer det økonomiske forholdet mellom to ektefeller eller partnere med inngått partnerskap, av likt eller ulikt kjønn. (I det videre kun omtalt som ektefeller/ektefellene.) Det er bare gode grunner for å opprette ektepakt, og det er mitt synspunkt at dette er noe de aller fleste burde ha fordi ektepakten gir trygghet for hvordan egen økonomi vil se ut ved et eventuelt brudd. Vi vet at svært mange av alle inngåtte ekteskap ender i skilsmisse. Dette gir i seg selv insitament til gjøre avtale om økonomiske forhold i ekteskapet og hva man mener er korrekt fordeling ved et eventuelt brudd. I tillegg gir det ro og trygghet også når ekteskapet består – man vet hva man har å forholde seg til. For de aller fleste er det er lettere å snakke om økonomi ved skilsmisse før et brudd oppstår, enn når bruddet er en realitet.
Publisert: 13.06.2022

En ektepakt har ganske begrensede rammer for hva den kan regulere. I tillegg er det strenge formkrav for ektepakter. Skal de ha rettsvern, må de tinglyses. Det er ingen grunn til å ikke tinglyse. Tinglysning er forbundet med et lite honorar til staten. 

 

Hva som kan avtales, fremkommer av Ekteskapslovens kapittel 9. Dersom man har en ektepakt, men ved et brudd ønsker en annen fordeling og er enige om den – er ikke ektepakten til hinder for at man velger andre løsninger. 

 

Har man ikke ektepakt, er hovedregelen at man har felleseie. Felleseiet utgjør verdiene som ektefeller eier ved inngåelsen av ekteskapet eller senere erverver, for så vidt ikke disse verdiene ved lov, ektepakt eller på annen gyldig måte er gjort til særeie. 

 

Skjevdeling er betegnelsen på en rett ektefellen kan ha til å holde visse verdier utenfor delingsgrunnlaget.  Skjevdeling er en del av felleseiet og trenger i teorien ikke ektepakt. Men, skjevdeling er i praksis det som skaper de største utfordringer ved et ektefelleskifte, og regulering i en ektepakt har svært mye for seg. 

 

Særeie er formue som kun eies av en ektefelle og som derfor ikke skal like-deles. Særeie må avtales i ektepakt. 

  • En ektepakt kan regulere helt eller delvis særeie. Den kan også regulere at man har særeie mens man lever, og bestemmer at særeie skal bli felleseie ved død (særeie i live, felleseie ved død). 
  • En ektepakt kan regulere adgangen til å sitte i uskifte med særeie. 
  • En ektepakt kan regulere at man frasier seg rett til skjevdeling. Om skjevdeling, les her: (link til denne artikkelen: Skilsmisse og skjevdeling av verdier).

 

Trenger du bistand med å opprette ektepakt, eller ytterligere informasjon om ektepakter, ta gjerne kontakt med oss

 


Tags: Skifte Skilsmisse
Ta kontakt med oss
Tilbake
Ved å bruke denne nettsiden forutsetter vi at du samtykker til vår personvernerklæring og bruk av cookies. Nettsiden er utviklet og levert av Norgesdesign. Powered by Docly.net